December 23, 2010

7 things i hate about kl!

5 comments
Arghh,,,such a horrifying things that i never expect when i come to kl..perkara2 yang aku benci bila aku berada dekat kl ni!

1.Traffic jam
Arghh ini sudah semestinya perkara aku memang benci sekali..Bende ni korang sendiri pon tau kan..memang x dpt disangkal lagi..i hate it!

-bayangkan korang tersangkut dalam ni..arghh bosan-

2.Menunggu untuk naek lif
Haa ni lagi satu...nak naek lift pon kene tunggu dua puluh minit..mcm tunggu makanan kat kdai makan.dah la tu,,kene tunggu lagi dua tiga syif baru dapat naek..dalam tu pulak bersesak-sesak pulak tu..kadang2 aku tggu bosan sgt,,last2 turun naek tangga je..lagi sonang...tade orang nak berebut..hahaha..padan muka aku..

-macam ni la orang tunggu lift..hahaha..tadak la..maen2 je..-

3.Pegi jamban bayar lima hinggit..
Haaa amek kau..air kencing aku,,berak aku harge lima hinggit..rase2 lau dalam jamban tu siap ade pompuan seksi tape gak...takpon ade ps3 ke.bole gak maen mase ngah meneran kan..hahaha..tapi tade same je..juz a lil bit selesa je la..tu pown sbb aircond...

4.Pergi karok beratur mcm KFC bagi makan percuma..
Haa ini satu trend baru aku jumpe kat cni..pegi karok kene amek no giliran mcm dkat bank tu..pastu kene tunggu dlu smpy dye panggil ke kaunter..dah la orang rmy giler tahap hanjingss..perghh tak pnah aku tgk seramai mcm tu..pastu aku tnye akk aku,,mmg slalu mcm ni ka?akk aku ckp mmg...sbb tu jela karok yang ade dkat ngan area kitorang duduk..patutla..dgn populasi manusia2 kat area gombak ni yang dah meningkat,,ade satu je tmpat karok..naseb baek la Tronoh tmpat aku duduk tu byk tmpat karok...jgn la terjadik kat Tronoh..HAHA

-walauapepon tetap dapat karok..hehe-


5.Naek KTM berhimpit-himpit
Ini mungkin biasela bagi orang KL..aku pun biase pegi MidValley..Tp aku paling x suke bila ade dalam KTM nak pegi ke MV..perghhh dah la mcm tin sardin dalam tu...naseb baek la ade satu stesen je...Dalam KTM plak bole terasa segala kelembutan yang ade sama ada sedap tak sedap itu belakng cte..WAKAKAKA

-haa mcm ni la na naek KTM..adeyh-

6.Pegi tgk wayang beratur panjang tahap gaban
Satu lagi hal..bila nak tgk wyg je mesti beratur panjang giler babeng..tak kira la ari bese ke x...mmg panjang..dah la tu..ade satu tmpat ni,,dah tau panjang,,dye bleh bukak satu kaunter je..aje panas hati...orang beratur bagai nak rak...adeyh..naseb2..tapi tetap aku suke tengok wayang..tengok cite hantu kak limah bez jugak...pegi duduk kapel sit sorang2,,makan popcorn pastu gelak kuat2...HAHA..aku suke..

7.Pergi shopping complex ramai gile orang..
Pegi shopping complex mmg bez..tp bile dah ramai umat manusia jadik x bez..sbb sakit mate memandang..disbbkan terlalu sesak..nak beli pape pon tak jadik sbb ramai giler..jalan ckit je terlanggar orang..

aku rase tu je kot..ckup la tu..nak byk2 buat ape...haha..well ini bukan penghalang tok aku enjoy n have some fun here...heee..



cuti2 kl!

2 comments
Assalamualaikum pembuka bicara...
fuhh dah lama dah tak update blog ni,,dah bersawang habis dah..hurmm..ouh hari ni sungguh memenatkan.berjalan dari tgh hari smpy la nak ke maghrib..pegi la ke SOGO tempat bershopping kesukaan buah hatiku,,n then pegi ke kota damansara,tempat datuk2 je situ..haha..lately aku tak dapat nak mengupdate blog ni sbbkan aku yang berada di kl right now..so,im juz getting lazy to open my lappy for updating ma blog.. n my goddamn e75 plak bleh buat hal..celaka kau handset.DAMN YOU!aku campak ko ke laut baru tau..nasib baek la handset jamban ade..tu jela berjasa kepada aku..HAHA..What am i doing in da huge "stone-and-rock-city" actually?Well,,juz nak menenangkan fikiran dan melepak di tempat..well its kind of fun melepak dekat kl ni...
   Bole la pegi maen roller coaster ngan budak kecik,,duk p makan onaki or wutever japanese food yang aku x gheti nak sebut(orang tu gheti kot ckp jepun..hehe) yang dibelanje oleh akak aku,,,n activites yang aku susah nak  buat dkat Johor...But,dkat cni laen..aku tak bole melepak dengan mmbr biase aku,,x bole nak merancang ape2 aktiviti utk member2 aku...tp tapela...mencari pengalaman..orang tua kate "jauh perjalanan luas pengalaman" ye dak?
but deep it my heart,,i miss my hometown..arghh...dammit!

December 09, 2010

Tagging-one minute please.

8 comments
Aku telah ditag beberapa kali oleh rakan-rakan aku sebelum ini.tapi rasanya ini kali pertama aku sempat untuk membuat entry pasal tag ni..so,,aku mengambil sedikit masa untuk membalas tag ini...iyarghhh
1. Adakah anda rasa anda HOT ?
aah memang panas,,sebab kipas kene kongsi ngan malik.


2. Update wallpaper anda guna sekarang .





3. Cerita about this picture .
Gambar kucing yang comel seperti aku bersama seekor itik dan juga seekor haiwan yang tak dapat dikenal pasti di atas kertas surat khabar ape ntah aku tatau.cukup?

4. Kali terakhir makan pizza .
rasanya bulan lepas.tak ingat baper haribulan.melantak baek punya kat pizza sambil usha awek pizza.

5. Lagu terakhir anda dengar ?
secret-one republic

6. Apa yang anda buat selain selesaikan tag ini ?
Tengok malik sedang tidur terbongkang.

7. Selain nama sendiri , anda di panggil dengan nama apa ?
Moga,Gaban,Encik Gaban,Big boss,Brade dan seangkatan dengannya.

8. Tag lagi lima orang .
Rahimi rozali a.k.a apek
Muaz a.k.a Muaz
Ismail a.k.a Mail
Faiqah a.k.a Fekqah
Ayub Khalid a.k.a Ayoub

9. Siapa orang nombor 1 dengan anda ?
Jiran sebelah bilik aku..seorang yang rapat di sisi aku.kalau tak ajak makan mula meragam..haha..player-to-be..berusaha bersungguh-sungguh pek..hahaha..tapi baek kau jadik setia yerk..haha..baik hati tapi satu prinsip yang dia pegang "I`m a devil when it comes to football"
 
10. Katakan sesuatu pada orang nombor 5 .
Mat moto..Member sehidup semati.sanggup terjun gaung selamatkan member..cewwah.

11. Nombor 3 ada hubungan dengan siapa ?
Budak sekolah dye..cik azlin namenye..dah kawin belum nikah je..

12. Bagaimana pula dengan nombor 2 ?
Seorang lelaki moden yang sunnguh berjiwa up-to-date.tapi mungkin lebih menyukai gadis kampung..wakaka..ntah mane aku tau..

13. Kata-kata cinta kepada orang nombor 4 .
*18SX The words have been removed as it is not allowed for public view.

14. Berikan 4 fakta yang anda tahu tentang orang yang anda tag .
Kawan-kawan SATU U aku.
Gila cool dyorang ni..sumpah tade pengganti tempat diorang
Budak gila2 yang suka menceriakan hidup aku..huhuhukawan sampai mati.♥

Minggu yang seronok.

2 comments
Balik ke rumah memang seronok.jumpa member lama,,jalan-jalan ke sana ke mari.waaaa.beznye..esok pergi jenjalan dengan kawan-kawan..waaa...

-mamek da don berada di rumah aku(sori pinjam gamba kau..haha)

yeay2..esok nak jalan-jalan...hahaha



underconstruction,,again.

0 comments
hai macha-macha sekalian..sama ada korang sihat atau tak,,lantak korang..agagaga..
lama gila aku tak menyarut dalam belog ini..so dah tiba masanya kena menghabiskan masa di dalam belog ini.
im tryin to construct back my belog.its kind a borink stuff..tp terpaksa la sbb nak nampak cool cikit..
tq,

September 10, 2010

1 comments
Cara baru melepaskan bosan di malam raya..MENEMBAK!!!!tembak d cc ye rakan2..pow3..hahaha

September 09, 2010

0 comments
Untuk yang kali ke limaratusjuta kalinya aku berkata,,"saya sayang awak" dan aku tidak pernah menyesal mengatakannya.

Hati bersuke pule

0 comments
Yeah,,menteri2 kewangan abang dan akak aku sume dah balik..so petang ni bole la kita enjoy!!!hoh0...
hari terakhir ramadhan..rasa mcm kejap je ramadhan..masih igt hari first ramadhan aku buka ngan roker je dalam bilik..huhu..tape la..yang dtg akan pergi jua..hope dapat jumpa ramadhan yang akan dtg..aminn

Ramadhan berlalu pergi

0 comments
Harini merupakan hari terakhir ramadhan..Nampaknye sekali lagi ramadhan akan melabuhkan tirai.
So dah cukup ke amalan aku?Dan adakah aku pasti akan berjumpa di ramadhan akan dtg?Insya Allah
Hanya Allah yang tahu..

P/s:awak2,,jangan sdey2 tau..ape yang bole saya bantu,,saya akan bantu..so tamau nangis2 lagi ea...i will stand besides u,,always...

September 08, 2010

2 comments
Please Answer The Following Question:
Define Friendship?                (10 marks)
Answer it by using the knowledge inside your heart.

p/s:if you get:
10 marks(you know the value of it and you know how to appreciate it)
9-5 marks(You seems not take this thing seriously)
4-0 marks(You seem a like a heartless person.You dont care about friend.Your job is to be a backstabber)
So how much do you think you wil get? 


-You always be the best-special-friend to me-

September 07, 2010

Angan2 Encik Gaban...

1 comments
Raya datang lagi.duit raya dah ade dalam palotak.so ape yang aku nak buat dgn duit raya taun ni?

gitar santa cruz(bajet RM 480)
benefit:dapat belaja cmne nak jadik Kirk Hammett Metallica..







xbox 360(RM 3000++)
benefit:kepuasan bermain game tahap gaban...huahuahua







-Onitsuka Tiger(RM400++)
benefit:bole bergaya dengan kawan2 aku..hehehe(gelak setan)



ataupon...












-beraya bersama rakan2(bajet RM 10)
benefit:kenangan tak terhingga sampai ke tua..^_^V


So MOGA?u decide..




Puasa Dulu vs Puasa Kini..

3 comments
aku rasa macam baru semalam aku tinggalkan sekolah..masih sgar semua kenangan aku pada sekolah aku..dulu dkat skolah asyik pkir nak abiskan skola cpat..tapi bila dah abis skola..rasa mcm nak pegi balik pada zaman skola tu.sumenye bez ttg skola..rakan2 yang mmg bez slalu..cikgu2 yang sporting..dlu kat skola,,sahur pukul 4.30 dah kene bangun dah pegi DSB pegi la makan..sume tggu ari jumaat sbb mse tu makan nasik goreng ngan ayam goreng..bile ptg je pegi bazar kat bandar kluang..kadang2 melencong g cc kejap ke..hehe..mcm2 bazar kluang jual..dlu mse kat skola buka kitorang dah siap ade tmpat duduk dah..sumenye dah disiapkan..so xyah la nak berebut kan..dlu duduk ikut meja..siap kene bawak cawan sndiri tu..dlu aku masih igt ag aku meja ngan aped,cudad,malik,kosong(sori la lau aku x mention yang laen..aku dah lupe ckit)..hehe..besenye kitorang akan beli makann kat bazar atau ade orang yang akan bagi makanan kat bdak2 ni especially malik..cewwaahh..hehehe..menu feberet?haha...nasik ayam la bole..air yang paling x sedap?air cendol dye..korang tgk air cendol dye mcm hampeh..bau pown ckup la..mmg x mnyelerakan..hoho..kitorang bese buka kat surau then solat maghrib n then baru g buka yang berat2 kat dewan makan..lepas tu g la kitorang ke surau al ehsan kat atas bukit nun tuk menunaikan solat isyak n terawih..kat skola buat 8 je...bese kol 9 15 dah abis..aku pnah la merasa beberapa kali jadik bilal terawih..hehe..lepas abis terawih kitorang balik kelas prep then ade la minum malam2 ckit..n mcm tu la kitaran hidup aku masa kat skola dlu..dlu masa form 4 n form 5 kitorang akan adekan satu sahur perdana tok merapatkn silaturahim batch kitorang..masa tu pakai dressing pelik2..aku igt lagi waktu form 4 aku pakai suar hawaii je tron makan..malik(ketua batch aku dlu,kini dan selamanya) pulak waktu form 5 pakai baju jawa..hoho..sbb tu kitorang nye batch masih lagi rapat smpy la skang..mmg aku bangga dgn batch aku..

Tp skang sume nye dah berubah..sumenye dah laen..skang ni xde lagi makan beramai-ramai dalam dewan makan..tade baling2 mercun dalam bilik sidai..tade lagi tgk rugby world cup ramai2 waktu bulan pose,,tade lagi kenangan pergi ke gelas besar,,makan byk2 waktu bulan pose..buat Super Saver pastu tepon awek sane sini masa bulan pose..sume tu dah jadik kenangan..n bila aku pkir2 kenangan tu,,aku jadik rindu pada sume tu..for 5 years kitorang buat sumthn,,msti bersama..x kira la baek ataupon jahat..aku rindukan sume tu..bila dah masuk u,,sume dah jadik laen,,sume nye independece,,sumenye sndiri..n pekara paling aku suke ialah jumpe rakan2 waktu skola dlu sbb dyorg yang slalu menceriakan hari aku..trima kasih pada malik n aiman yang dah berbakti pada batch kita dgn buat reunion tempoh hari..so to all my frens especially EXPERIMENT 5 dan bebudak kelas 5 s3 2008 yang hensem2 sekalian,,aku mngucapkan selamat berpuasa yang x smpy bper ari ni n selamat hari raya..manfaatkan la pose ni yer..bersama korang merupakan saat yang aku xkan lupakan sampai bila2..kepada rakan2 aku yang nak fly n yang dah fly xkire di mana jua korang berada,,hope korang truskan perjuangan korang kat sner...dan aku akan trus support batch kita..Insya Allah..

-thanx to all-

September 06, 2010

0 comments
Awak2..belikan tok saya bole..pliz3!!






ekspowalking

0 comments
Ramdahan ke 26(lau x silap)Hari ni bez dapat jumpe mmbr2 aku..aku kuar ngan Aziz(bapak aku paggil anak imam),,Iqmal Hakeem(a.k.a pabear anak pakcik Isa) dan adik ajiz,,halim namanya.Ajiz ajak aku kuar g jumpe pabear sbb nak hantar barang yang pabear kirim..kirim buku...due ketul je..bapak harga sampai 300 hinggit...gile arh..buku aku pown lebih kurang tu jgak harge dye sbnrnye..hehe..kitorang jumpe pown sbb dah lama xjmpe si pabear tu(walhal baru due mggu ta jumpe)....lepas lepak2 kat umah dye dan mengutuk pabear sambil tgk cter my name is khan kat Astro Box Officer(ceh bangga la tu ade Astro)..kitorang pown berangkat ke Ekspo..tempat yang aku mention di post seblumnya...kitorang pegi petang so x ramai sgt...xde la sakit pale sgt...kalau kat kl tubapak ramai orang mcm ape...kalau pegi masa hujung mggu dkat Masjid Jamek tu,,perghh orang jalan kaki pown sesak mcm naek kete...adeyh sakit pale tgk..naseb bek la aku duk kat muar bumi tercinta ni...hehe...so jalan2 la kitorang kat ekspo tu..tgk suar sume buat aku rasa nak beli suar je...tgk baju pown sama..rasa nak borong je beb..tp memandangkan dompet ade 8 hinggit je..aku mnyimpan hasrat aku itu..tggu menteri kewangan aku lagi satu  abg aku balik dlu..hehe(gelak setan)...tp skang ni aku tgk suar dye agak mahal jugak la...igt nak pegi lepas raya...ne tau harga murah kan...so tggu je la yerkk..lepas dah jalan2 tu..kitorang pegi la carik2 kedai makan kat cni..bencti la kitorang dkat kedai nasik beringin..tp aku pelik...sbb dkat muar,,pukul tujuh x ramai orang lagi kat kedai makan tu...lau kat kl...kol 6 dah berbaris panjang dah orang nak beli makanan..mmg dua budaya yang berbeza...aku assume bahawa orang muar sume suke makan kat rumah je..lagi bagus..alhamdulillah nasib baek ade sahabat aku yang baek ni nak belanja..hahaha..maseh kepada pabear..walaupon kau nye bulu panjang..tapi aku sayang kau..dah pas buka tu kitorang borak2 la...adik ajiz suke plak gelak aku ngan pabear..mungkin dsbbkan gaya kitrang kot..bese la..aku ngan pabear lebih kurang je..bau2 bacang beb aku ngan dye..hoh0..dah lepas buka,lepak2 jap then kitorang pown balik..kitorang lepak ni pon sbb nak tgk pabear mybe buat kali terakhir sblom dye berangkat ke Poland 21 hb ni tuk smbung medic kat sner...so kepada pabear,,,aku ucapkan kau berjaya kat sne bear..aku xnak cter byk kat cni..aku akan cter kat post entry yang laen lepas kau dah berangkat nnt...khas tok kau...^_^

pabear n me

Merepek repek

0 comments
Balik rumah asyik kene penyakit lama...Penyakit gilee-tapir-susahtidomalam..Kenapa la ekh..nak ckp aku ni x suke tido malam..aku suke je tido bile2...hobi kot..tido dan aku bagai aur dan tebing..wow berperibahasa bebeh.phewwiitt..duk umah mmg bez.makan tido sudah kewajipan di rumah tanpa memerlukan aku pkir mcm mne nak bayar duit makan seperti yang berlaku di kedai Pak Ali,Salam,Rahmath,Ameeth dan juga adik beradik diorang.lagi satu dapat jumpe kawan kawan yang suke membengongkan diri dyorang..tp skarang kbanyakan mmbr aku sume dah keje..wuwuwuw.sdeyh beb..balik je rumah tgk mmbr keje..duk umah duit tak jalan..menteri kewangan aku  akak aku pulak pulang ke rumah sekali skale..so dapat duit pown skali skale la..dan aku nye duit dalam bank Islam ade la 8hinggit 63 sen..mcm mne ade sen2 tu aku x tau la...aku rse mesin ATM tade pown bole kuarkan duit syiling.sudah2.asyik cter pasal  duit.naek bengong pale otak aku..Esok ingat nak kuar dgn mmbr aku..kalau btol la..kepada sedara yang ajak aku kuar esok..harap2 btol la ape yang anda ckp..jgn x jdik mcm arini..aku luku pale kau nnt.dan esok aku igt nak jumpe besfren aku yang fly ke Poland 21 hb ni..wow beznye dpt g stdy ovrc..aku dlu niat dah pasang nak smbung blaja kat German..tp apakan daya.xder rezeki.Tp aku bersyukur dapat belajar dekat utp yang tercinta..mmg bez..skarang aku dah bese dgn cullture d sner...tade dah culture shock mcm dlu..besokpown aku igt nak g ekspo..haa kalau orang muar ni sbut ekspo je dah tau dah...bagi yang x tau tu,ekspo tu mcm uptown,downtown or gerbang malam..jual baju suar kasut dan bermacam lagi.murah2 plak tu.esok igt nak angkut suar.kasut aku dah beli.so tade la aku pegi kelas pakai slipar crocs lagi dan kasut adidas aku yang hanya dipakai 4 jari je sebab lagi satu jari lagi dah terkeluar dari kasut.pergh sadis sial moga..tape la..abes dah tu je ad kan..pakai jela..nasib la aku sayang kasut tu.sbb aku sayang dia kasut adidas.hehe.tapi encik duit,,tolong la masuk duit cepat2 ckit.aku dah xleh buat ape tanpamu encik duit.tolong la pkir aku nak beli buku2,nak sara anak bini  isik minyak moto lagi..kalau boleh pakai air tape jugak.ni pakai petrol.tau la sye amek petroleum engineering.tapi bukannye sye bole dapat minyak free pown.come on la.so kepada orang yang memproses encik duit,,pliz la buat cepat2 ea.sye dan rakan2 sye dah nak mampus dah ni ok.sekian dari sye lintas langsung dari atas toto yang ta bpe empuk ni ditemani dgn kerusi di kanan dan meja di kiri.
0 comments
Awak2..saya nak hubungan yang seyes tau...pliz3...

September 05, 2010

F-ing money

0 comments
Aiii la duit..duit buat aku gile,duit buat aku sengsara.duit jugak buat aku bahagia.kenapa ekh?walhal duit hanya sekeping kertas yg berwarna-warni saja..memang bengong..orang kata"takde duit takleh hidup"..btol la tu..tade duit mcm mne nak beli Iphone,mcm mne nak beli gitar Santa Cruz.mcm mne nak btolkan moto RXZ..bodo btol..
Its all about f-ing money.itulah mentaliti sekarang..kita hidup di dunia hanya kerana ingin mencari duit.tp igt,,dari mana datangnya duit tu.jangan sibuk mencari duit tanpa igt yang kat atas tu.esok dah mampus,,haa tggu la nasib kat akhirat nnt..duit duit di mana kau duit.Wif money anything possible baby.HAHA
0 comments
Selamat SetahunTigaBulanTigaHari sayang.

Aku di rumah..

0 comments
Ouh akhirnya dah aku dah berada di rumah aku..memang bez dowh..hahaha..
tak terucap dengan kata2 bebeh..haha
so ape yang bez dgn rumah ni..korang paham2 la sndiri yerk..
tp apa yang paling bez bila dkat dgn raya?
DUIT RAYA!haha..xsabar aku nak dapat duit raya..
dah la aku yang paling kecik..so msti dapat lebih..huahau...
terbaik la...so raya,,cepat la datang!!!

p/s:awak2..mekaseh semalam..tigajampalingbezsangatdalamidupsaya..

akhirnya,,satu post

0 comments
Assalamualaikum rakan2...
sori sebelum ni aku dah lama x update blog ni..
lepas ni aku akan cuba tok update selalu blog ni..
skang ni aku akan menjadi indie-blogger..
aku akan crita apa saja yang aku rasa menarik tuk dikongsi..
banyak bende sebenarnye nak dikongsi.
tapi apakan daya..asyik sibuk je..
mggu lepas sibuk dengan dugaan test..
tp skang aku dah berada di rumah..
ouh bez giler..
ouh yer..aku nak mengucapkan selamat berpuasa..
even xsmpy lagi smggu kita nak berposa..hoh0
kejap je..pejam celik..pejam celik
dah nak raya..
yeay2..bez giler..hehe
ok la..ni je stakat ni aku nak post..
lepas ni aku akan post yang laen plak..
bubye

July 09, 2010

Cara-cara ingin menackle awek..(untuk kaum lelaki)

3 comments
Hallu hallu hallu,,nampaknya kita bertemu lagi ya semua...hari ini Moga tak de nak cerita panjang..Cuma nak bercerita sedikit tentang sedikit tips2 yang boleh digunakan untuk menackle insan yang dipanggil awekss..iyaaaa..Byk tips2 yang anda bole carik di dalam internet ni..So Moga hanya akan bagi serba sedikit tips yang Moga tahu...mengikut Wikipedia,,awek ini bermaksud seorang perempuan yang ingin ditackle(sori aku hentam je)..hehe...
Banyak tips2 yang boleh digunakan ketika ingin menackle golongan mereka..tetapi AWAS!!hanya tips2 yang betul sahaja yang perlu digunakan ketika berada di situasi yang betul..(jangan buat jika anda tidak berani kerana aku pown tak berani..hehe)
-ingin awek sebegini??wow!-


1.Gunakan ayat-ayat jiwang seperti "Akan ku renang longkang itu untukmu sayang,,demi cintamu..".Dan kalau si awek suruh anda berenang betul2,,tanpe ragu2 anda trus mmbuka baju tanpa menghiraukan kurap di perut sebesar pinggan itu,,terus berenang.Pasti si awek akan tergoda..

2.Lafaskan cinta anda di tempat yang betul.Jangan berdua-duaan di tempat yang sunyi.JANGAN!! Sebetulnya,,anda bawa si awek pergi ke kedai mamak berhampiran ketika orang ramai sedang menyaksikan perlawanan final SPAIN dan BELANDA,, dan order satu teh tarik dikongsi bersama dan juga satu roti tisu.Ini dapat menjimatkan duit anda juga..Dan ketika orang ramai sedang bersorak melihat perlawanan itu,,anda terus berdiri di atas meja dan menjerit "SAYA SAYANG AWAK!!!".Awek itu mesti terharu dengan perbuatan anda.

3.Sanggup berkorban apa sahaja untuk si awek.Be prepare..Anda sanggup dibelasah oleh pakwe si awek itu walaupun anda tahu si awek itu sudah berpunya..

4.Selalu memberi kejutan kepada dia..Jika tiba hari jadinya,,berikan sesuatu yang memberi kejutan kepada dia seperti membelikannya I PHONE 3Gs ataupun mungkin anda boleh memberi Beg tangan Prada..Si awek suka akan kejutan.

5.Be alert tentang perubahan dirinya.Ini akan menarik perhatian si awek bahawa anda memang mengambil berat tentang dirinya.Contohnya berapa jerawat si awek ada di muka.Perhatikan dan cakap kepada si awek jika ada pertambahan jerawat itu.Ini akan membua si awek terharu kerana anda mengambil berat tentang dirinya.

Itu serba sedikit tentang tips2 untuk menackle seorang awek.Selamat mencuba.Tapi takde cap SIRIM untuk ini..Berani buat berani tanggung ye..hee~

July 07, 2010

Ramalan Paul Si Sotong Kurita untuk Spain dan Germany...

0 comments
Masih ingat lagi sotong kurita yang meramalkan germany akan menang menentang England dan Argentina?haha..Kali ini Sotong Kurita yang bernama Paul ini telah meramal game di antara Spain dan Germany...

Keputusannya????

-Spain!!!!-

haha..dan pasukan pilihan moga sudah semestinya SPAIN...hahaha...Jika ingin mengetahui kebenarannya,,saksikan Perlawanan antara Spain dan Germany pada jam 2.30 pagi esok di Astro Channel 805 atau di kedai-kedai mamak berhampiran..Cerita sepenuhnya di sini

p/s:Kita sebagai orang Islam tidak harus percaya kerana semuanya merupakan qada dan qadar dari Allah..



July 06, 2010

Fakta menarik tentang World Cup 2010

0 comments

World cup 2010 masih lagi belum melabuhkan tirainya.Kini hanya tinggal 3 perlawanan lagi..2 perlawanan separuh akhir:Spain vs Germany dan Uruguay vs Netherland..Dan perlawanan akhir yang masih menjadi tanda tanya..Namun tahukah anda bila World Cup ini sebenarnya bermula?Dan pasukan manakah yang beraksi dalam perlawanan pertama dalam World Cup yang pertama?Moga akan menyediakan beberapa maklumat yang menarik tentang World Cup:


  1. WC yang pertama telah diadakan pada tahun 1930 dan diadakan setiap 4 tahun.Namun,pada tahun 1942 dan 1946,WC tidak dapat diadakan kerana Perang Dunia kedua tercetus.     
  2. Frenchman Lucien Laurent mencipta sejarah kerana telah menjaringkan gol pertama dalam perlawanan WC yang pertama pada tahun 1930 di Uruguay.
  3. Pemain yang diberi kehormatan untuk menerima kad merah pertama dalam  WC ialah pemain dari Chile,Carlos Caszley pada tahun 1974.
  4. Pemain yang menjadi pemain termuda dalam sejarah WC ialah Norman Whiteside.Ketika beraksi dalam WC,beliau hanya berumur 17 tahun dan 41 hari.
  5.  Hungary telah menjaringkan sebanyak 27 goals ketika WC 1954. Namun begitu, Hungary tewas kepada Jerman Barat 3 – 2.
  6. Roger Milla, dari Cameroon telah menjadi pemain tertua dalam sejarah WC. Dia telah diberi tugas untuk membawa pasukannya di dalam WC 1990.Ketahui sejarah peredaran zaman tentang bola sepak di sini
  7. Brazil merupakan pasukan terbanyak memenangi WC iaitu sebanyak 5 kali..Namu untuk kali keenam,,Tidak lagi kerana pasukan itu sudah tersingkir ketika kalah mengejut kepada Belanda 2-1.
  8. Dunga dan Maradona merupakan antara jurulatih yang pernah menjadi pemain dan membawa pasukan masing-masing di WC..


Berikut merupakan antara fakta-fakta yang menarik World Cup.Dan apa yang akan berlaku pada World Cup kali ini,,Moga tidak dapat mengagak.Tetapi Moga dapat,,bahawa SPAIN akan membawa pulang Piala Dunia kali ini..Bcoz i am a Die-Hard-Fan of SPAIN..hehehehe...VIVA ESPANA!!!


Nike-Write The Future

July 04, 2010

Kumpulan Mime UTP

0 comments

WAJAH disolek mengikut kesesuaian watak yang dilakonkan tanpa suara namun mampu menghidupkan jalan cerita, sekali gus menghiburkan penonton.



Mungkin persembahan mime ini agak asing bagi sesetengah orang kerana ia belum diketengahkan sepenuhnya walaupun wujud beberapa kumpulan mime di negara ini.
Walaupun seni persembahan mime bertapak di Malaysia sejak 1990-an, namun ia seolah-olah tidak pernah berkembang.
Bagi menghidupkan persembahan mime, pensyarah di Universiti Teknologi Petronas (UTP), Prof Madya Dr Shamsul Rahman Mohamed Kutty menubuhkan kumpulan mime, Tronoh Theatre Shop (TTS) Mimers yang dianggotai pelajar UTP.

TTS adalah satu kumpulan produksi teater di UTP yang mencungkil bakat baru dalam bidang teater dan diasaskan oleh Dr Shamsul.

Katanya, persembahan mime sama seperti teater biasa, namun yang membezakannya adalah ia dilakonkan tanpa suara, sebaliknya hanya menggunakan mimik muka dan pergerakan badan.

"Memang sukar untuk mempersembahkan mime kerana setiap perlakuan dan pergerakan perlu diperjelaskan bagi memudahkan penonton memahami jalan cerita.

"Setiap penonton mempunyai tahap penaakulan berbeza dan mungkin ada penonton memahami sketsa kami dan ada juga yang tidak faham. Ia satu cabaran kepada pelakon mime," katanya.

Dr Shamsul Rahman atau lebih dikenali sebagai Dr Shark di kalangan pelajarnya berkata, mime tidak memerlukan peralatan atau perhiasan pentas yang keterlaluan kerana kekuatan persembahan itu terletak pada pelakonnya.

"Setiap pelakon mime memikul tanggungjawab besar kerana mereka perlu melakonkan watak sebaik mungkin di samping segala pergerakan dan lenggok badan juga perlu lebih 'mendalam'.

"Sesetengah persembahan mime menggunakan suara, namun secara minimum kerana ia sekadar menjadikan lakonan lebih berkesan," katanya yang juga pensyarah Fakulti Kejuruteraan Awam di UTP.

Beliau menimba ilmu dan pengalaman mengenai mime dan teater ketika melanjutkan pengajian di peringkat doktor falsafah di Amerika Syarikat.

Katanya, seni mime masih dianggap 'hijau' di negara ini, namun ia bertapak sejak sekian lama di negara Barat.

Menurutnya, TTS Mimers lazimnya mengadakan persembahan sebelum atau selepas pementasan sesebuah teater sebagai sketsa selingan.

Katanya, bukan mudah untuk mengajar dan menerapkan seni mime dalam diri pelajar kerana bukan semua orang mempunyai bakat pelawak.

"Semuanya banyak bergantung kepada bakat serta kebolehan seseorang. Malah daya kreativiti diperlukan supaya mesej persembahan disampaikan dengan berkesan.

"Untuk melatih seseorang mahir dalam persembahan mime memerlukan masa lama dan berperingkat, namun yang penting minat mesti ada," katanya.

Menurutnya, dia memberi kebebasan sepenuhnya kepada pelajar untuk menentukan tema dan tajuk persembahan mime yang akan diadakan.

Katanya, pada mulanya dia akan melatih dan memberi tajuk persembahan namun apabila pelajarnya mampu bergerak sendiri, dia memberi mereka peluang meluahkan idea.

Menurutnya, sesetengah orang mengaitkan persembahan mime dengan aksi badut, namun ia adalah dua aktiviti berbeza.

"Biasanya badut melebih-lebihkan pergerakan dan mimik muka. Wajah mereka juga akan disolek dengan pelbagai warna bagi menimbulkan elemen kelakar.

"Berbeza dengan mime, wajah pelakon hanya disolek sekadar untuk menjelaskan mimik muka dan segala pergerakan perlu dilatih terlebih dulu," katanya.

Buat masa ini persembahan TTS Mimers hanya tertumpu di dalam UTP dan mengikuti jelajah teater TTS di merata tempat.

"Saya merancang memperkenalkan TTS Mimers kepada masyarakat dengan mengadakan persembahan di luar UTP supaya mereka dapat bergerak jauh," katanya ketika ditemui di pementasan teater Tuah Hang Jebat di Taman Budaya baru-baru ini.

Teater berkenaan menceritakan mengenai Hang Tuah dilantik menjadi hulubalang istana selepas berjaya menyelamatkan Datuk Bendahara.

Namun pelantikannya menimbulkan rasa tidak puas hati Datuk Patih Karma Wijaya, seterusnya mengatur rancangan untuk menjatuhkan Hang Tuah.

Hang Tuah dijatuhkan hukuman mati selepas difitnah cuba memikat Permaisuri Melaka, Tun Teja. Kematian Hang Tuah membuatkan adiknya, Hang Jebat menuntut bela di atas kematiannya, seterusnya menimbulkan beberapa peristiwa berdarah.


NAMA: Mohd Hafiz Jalaluddin
UMUR: 22 tahun
ASAL: Pontian, Johor
PENDIDIKAN: Sarjana Muda Pengurusan Maklumat Perniagaan, Universiti Teknologi Petronas (tahun akhir)

UNIK dan mempesonakan. Itu yang dapat disimpulkan oleh anak muda ini mengenai seni mime diceburinya.

Katanya, seperti orang lain, sebelum ini dia tidak tahu apa itu mime, apatah lagi melihat persembahan lawak bisu itu.

"Saya menyertai TTS kerana ingin terbabit dalam pementasan teater, namun Dr Shark memberi peluang untuk saya mencuba melakonkan mime.

"Dari situ minat saya timbul kerana saya berasa seni lakonan ini sesuatu yang mencabar dan menarik. Sehingga kini saya hanya fokus kepada persembahan mime," katanya.

Baginya, persembahan mime sama dengan teater, cuma yang membezakannya hanya daripada segi penggunaan suara.

"Tidak wajar jika ada pihak memperkecilkan kebolehan kami kerana lakonan mime lebih mencabar," katanya.


NAMA: Asyraf Nazmie Abdul Halim
UMUR: 21 tahun
ASAL: Batu Gajah, Perak
PENDIDIKAN: Sarjana Muda Pengurusan Maklumat Perniagaan, Universiti Teknologi Petronas (tahun ketiga)

"BUKAN mudah buat orang ketawa dan itu cabaran bagi saya untuk mempersembahkan lakonan lawak yang tidak menggunakan suara," katanya.

Menurutnya, dia perlu memperincikan segala pergerakan dan pada masa sama mempamerkan mimik muka seiring dengan situasi ketika persembahan.

"Pada mulanya sukar melakonkan mime tetapi atas tunjuk ajar Dr Shark, saya kini mampu mempersembahkannya," katanya.

Persembahan mime bukan bersifat lawak semata-mata, sebaliknya menerapkan mesej dan elemen positif dalam setiap persembahan.

"Saya banyak menonton persembahan mime pelakon mime di negara Barat untuk dijadikan panduan bagi memantapkan lakonan saya," katanya.


NAMA: Ammar Asyraf Amran
UMUR: 18 tahun
ASAL: Gurun, Kedah
PENDIDIKAN: Sarjana Muda Pengurusan Maklumat Perniagaan, Universiti Teknologi Petronas (tahun pertama)

DIA mula jatuh cinta dengan seni persembahan mime ketika mengendalikan peralatan untuk pementasan teater TTS.

Dari situ dia menyaksikan setiap persembahan mime dengan penuh minat hinggalah memberanikan diri untuk menyertai TTS Mimers.

Katanya, dia mengakui mempunyai sifat humor namun ia susah dilakukan tanpa menggunakan suara.

"Mungkin mudah untuk mempersembahkan sketsa lawak dengan menggunakan suara, namun sukar jika mempersembahkan lawak bisu kerana penonton mungkin tidak faham apa yang cuba kami sampaikan.

"Saya banyak menerima tunjuk ajar daripada pensyarah dan juga senior bagaimana mempersembahkan mime yang terbaik," katanya

-Petikan dari Harian Metro-

p/s:aku dah menyaksikan sendiri persembahan mereka.Sungguh menakjubkan dan menghiburkan walaupun tanpa ada pertolongan dari sebarang peralatan.

Siapa itu Che Guevara..

0 comments



Ernesto Guevara de la Serna (14 Jun 1928 - 9 Oktober 1967), biasanya dikenali sebagai Che Guevara atau el Che, ialah doktor Argentina, serta juga ahli politik, penyokong Marxisme, ketua pergerakan, dan gerila sosialisme di Cuba serta juga di negara-negara lain, termasuklah Congo. Sebagai seorang pemuda yang sedang belajarperubatan, pengembaraan Guevara ke seluruh Amerika Latin menolong beliau memahami secara langsung kemiskinan yang melanda kebanyakan rakyat. Menerusi pengalaman ini, beliau menjadi semakin yakin bahawa hanya pemberontakan dapat menjadi penawar kepada ketidakseimbangan ekonomi di kawasan-kawasan yang berkenaan dan oleh itu, membawa beliau untuk mempelajari Marxisme dan terlibat dalam revolusi sosialGuatemala di bawah Presiden Jacobo Arbenz Guzmán.

Tidak lama kemudian, Guevara menjadi ahli separa tentera Fidel Castro yang merampas kuasa di Cuba pada tahun 1959. Selepas memegang pelbagai jawatan kementerian yang penting dalam kerajaan baru, termasuklah sebagai ketua penjara politik Castro, dan selepas menulis beberapa rencana dan buku mengenai teori dan amalan perang gerila, Guevara meninggalkan Cuba pada tahun 1965. Beliau berhasrat membangkitkan revolusi di Congo-Kinshasa (kemudian dinamai Republik Demokratik Congo) dan kemudian di Bolivia. Di Bolivia, beliau ditangkap dalam satu operasi ketenteraan terancang Agensi Perisikan Pusat (CIA) . Guevara dihukum mati terus oleh Tentera Bolivia di La Higuera berhampiran Vallegrande pada 9 Oktober 1967 ketika berumur 39 tahun.
Selepas kematiannya, Guevara menjadi ikon pergerakan pemberontakan sosialis di seluruh dunia. Gambarnya oleh Alberto Korda (di atas) telah disebar luas. Kolej Seni Institut Maryland menggelar gambar ini sebagai "gambar foto termasyhur di dunia dan simbol abad ke-20

 Guevara mendapat nama gelarannya, "Che", disebabkan sering menggunakan kata Argentina Che, digunakan sama seperti "hey", "kawan" atau "sahabat" dan digunakan secara basahan dipelbagai negara penutur Inggeris. Uruguay, Paraguay, dan Argentina adalah negara yang menggunakan perkataan ini, menjadikannya tanda niaga kawasan Rioplatense.
-Taken from wikipedia-

“I don't care if I fall as long as someone else picks up my gun and keeps on shooting.”

-Che Guevara-


July 03, 2010

Invisible Detector For YM

0 comments

Ingin tahu sama ada rakan anda sebenarnya invisible,off9 ataupon on9 di Yahoo Massenger?Anda boleh menggunakan Invisible Detector..Ia boleh melihat sama ada rakan anda 0ff9 ataupon tidak..Cool stuff..

check it out at:

THE END of Our Story..

0 comments

Aku terduduk terdiam..Tidak sangka kisah kami akan berakhir begini..
Cerita bermula di sini.......
Aku dan dia baru sahaja berkenalan..Kami hanyalah insan biasa seperti orang lain..Namun pada suatu hari terdetik di hatinya untuk bertanyakan kepada aku tentang cinta..Masih segar di ingatan ku..Dia bertanya kepadaku.."Apa itu Cinta?"tanyanya ringkas.."Cinta itu perasaan sayang yang tidak terhingga kepada seseorang"
"Awak pernah bercinta?"dia bertanya lagi.."Pernah,,tapi dah lama..Dan sekarang hati saya sudah terbuka untuk orang lain seperti kamu."jawabku dalam nada yang ingin melawak..

   Tetapi dalam diam,,sebenarnya aku sudah lama menyimpan hasrat kepada dia.Walaupun aku tidak mengenalinya,,namun ada perasaan yang membuatkan aku ingin mengenalinya lebih rapat.Sejak dari itulah aku mula rapat dengannya..Dan mula timbul rasa cinta aku kepadanya..
 Aku sangat mengenalinya..Dia seorang yang berfikiran terbuka,baik hati,peramah,baik hati,suka membuat aku ketawa,teman ketika aku berduka,senang dan juga susah..walaupun sikapnya kadang-kala  kebudakan,degil,dan seorang yang cepat resah,aku tetap sayangkan dia..

    Namun,kisah kami tidaklah seindah yang dikhabar.Kami sering bertengkar tidak kira masa..Bergaduh berhari lamanya..Namun hatinya yang cepat sejuk juga senang untuk menghilangkan kemarahan aku..

   Dan kisah kami itu sudah pun menjadi memori..Memori indah untuk aku..Aku berjanji tidak akan lagi membuat apa yang tidak sepatutnya.Pengalaman antara kami banyak mengajar aku tentang kehidupan..Hubungan kami hanya bertahan selama 1 tahun 1 bulan genap..Hanya kerana kesalahan orang lain,,kisah kita tergadai..Kelakar kan..Sebulan yang lepas kami sungguh bahagia..Sebulan selepas itu,,hubungan kami runtuh..Dan berdosalah aku jika aku berkata aku tidak sedih tentang ini..Tapi cukuplah setakat itu aku berkata-kata..Semuanya telah berlalu..
Kisah kami berakhir..
DI SINI...

Misteri di sebalik perlawanan USA dan England

0 comments



England berdepan dengan United States pada hari kedua World Cup 2010 di South Africa,dan itu merupakan pertemuan yang kedua bg kedua-dua negara itu di ketika World Cup

Pertemuan sebelumnya - pada 1950 - boleh dikatakan sebagai satu pertemuan yang hebat kerana pada waktu itu,USA telah mengalahkan England.

Joe Gaetjens, pemain USA, telah menjaringkan gol pada hari itu, memberikan kemenangan 1-0 kepada pasukan "underdog"itu.

Gaetjens yang menjadi hero kepada USA, dia kemudiannya dibunuh ketika tampuk penguasaan Haiti dipegang oleh diktator Francois "Papa Doc" Duvalier.

Apa yang sebenarnye telah terjadi masih menjadi tanda tanya, tetapi Todd Baer, kawan kepada Gaetjens, telah pergi ke Port-au-Prince,daerah Haitian , untuk mencari jawapannya:


I didn't know Joe Gaetjens, but my grandfather did. Like Gaetjens my grandfather, John "Frenchy" Boulos, was a Haitian-born American football star.

They both played professionally in the US and today both are members of the US Soccer Hall of Fame.

"Frenchy and Joe were a lot alike. They were good players, fair players and overall good guys. Everybody liked them," says their former teammate Walter Bahr.

They both scored some great goals during their careers, but one by Gaetjens is still talked about today.

World Cup upset
"Frenchy" Boulos was, like his friend Gaetjens, a member of the US Soccer Hall of Fame
It happened during the first round of the 1950 World Cup in Brazil. The United States were playing England - then known as the kings of football - and were considered such underdogs that even the US coach, Bill Jeffrey, told his team: "We have no chance ... do the best you can."

But, in the 37th minute, US midfielder Walter Bahr took a shot and as the ball sailed towards the net, Gaetjens launched himself forward and deflected it in with his head.

"It was a legitimate shot. I hit it fairly well. I knew it was going to be on goal and the goalkeeper had to move to his right to handle my shot," Bahr explains.

The US held on to their one goal lead and defeated England 1-0 in perhaps the greatest upset in World Cup history.

"How are they ever going to live down the fact we beat them?" defender Harry Keough asked after the game.

Sixty years on, Keough says the English players were great sportsmen who simply came out on the wrong end of a shocking result.

"The better team on that day did not win. On paper England was a better team than ours. But when you go out to play in any game, there is always a chance and you should really never forget that."

Different paths
After he was carried off the pitch by fans on that June day in 1950, Gaetjens went on to play professionally in the US and Europe.

In the American soccer league, Gaetjens played for Brookhattan in New York, while Boulos played for Brooklyn Hispanos.

But, when their professional careers came to an end, the two men's lives took two very different paths.
Boulos stayed in New York, while Gaetjens returned to Haiti as a hero in 1953.

He started a successful business, married, had children and coached youth football in Port-au-Prince, the Haitian capital.
He was doing well, but life in Haiti was changing.

In 1957 dictator Francois "Papa Doc" Duvalier became president.

He formed the Tonton Macoutes - a brutal militia that kidnapped and killed anyone Duvalier felt threatened his grip on power.
Gaetjens was not involved in politics, but his brothers were, which made him a target.

Death chamber
On the afternoon on July 8, 1964, two officers from the Tonton Macoutes showed up at the dry cleaning store Gaetjens owned in downtown Port-au-Prince and arrested him.

They took him to Fort Demanche prison - a torture and death chamber in one of Port-au-Prince's poorest slums. When the inmates there were not shot, they were starved to death. Some died of disease.
Life in Fort Demanche was unbearable says Bobby Duval, who like Gaetjens was locked up there without charge.
"The conditions were horrendous - when they send you there they don't want you out. After eight months in there I was down to 90 pounds and dying," Duval says.

Six years after he was taken away, the Haitian government admitted to Gaetjens' family that he was dead.
He was one of 3,000 people imprisoned in Fort Demanche who never walked out.

Mystery
Team picture from 1946 Liverpool game shows Boulos (top row, third from right)
But exactly how he died remains a mystery to this day. His family has had to sift through the teledjol (the Creole word for rumours).
One story has it that a few days after he was taken to Fort Demanche, Duvalier stormed into the prison in a fit of rage and personally shot Gaetjens.
But this has never been officially confirmed.
"I believe this is possible," says Mathilde Flambert, Gaetjens' youngest sister. "I believe this is possible, yes why not. He [Duvalier] was an assassin, he was one assassin."

There is no official record of what happened and most of those who might know - the head of the Tonton Macoutes at the time, fellow inmates, prison guards and "Papa Doc" - are dead.
A handful of current and former Haitian government officials refused Al Jazeera's request for interviews.
"I want to know who killed my brother, I want to know," says Flambert.

"It's beyond understanding why someone can't come up with an answer," says former teammate Walter Bahr.
When I started working on this story I just wanted to find out what happened to my grandfather's old friend. But 60 years after Joe Gaetjens scored one of the most significant goals in international football history the truth remains as elusive as ever.

June 17, 2010

Kejutan Fifa World Cup:Spain 0-Switzerland 1

2 comments
vs


Kejutan buat Juara EURO 2008,,Spain apabila tumpas kepada Switzerland.Spain yang menduduki tangga ke 5 dunia dalam ranking FIFA kalah kepada Switzerland yang menduduki tangga ke 40 dunia..Sungguh mengejutkan kerana Spain lebih banyak membuat serangan ke atas gawang gol lawan..Apa yang boleh saya katekan,,perlawanan sungguh hambar,,Spain mempunyai banyak peluang,,tetapi mereka tidak mempunyai `finishing` membuatkan sepakan yang dilakukan oleh Spain lebih 3 kali ganda dari switzerland,,gagal bertemu penyudahnya..Mungkin nasib tidak menyebelahi Spain..Saya harapkan yang terbaik dari pasukan pilihan saya ini for da next game..

Berikut merupakan sinopsis kepada perlawanan ini:


Full-time Synopsis:
The game started quite poorly with it being one-way traffic, but the second-half brought this game to life. The game had plenty of goal-mouth action and their should have been more goals than the score-line has.
Spain have suffered a major damaging blow losing their opening game, as no team has ever won the competition after losing their opener.
This Swiss worked their socks off and have laid down a blueprint for every team of how to beat Spain. The Swiss goal has highlighted just how poor the Spanish back-line is.
95: Howard Webb singles time and the Swiss have a memorable victory over the tournaments favorites.
94: Yakin gives away a late free-kick on the edge of his own box.
The corner produces little to nothing. 
90: Swiss Sub: Barnetta off for Eggimann. Barnetta has worked like a mule and deserves a nice two minute rest.
88: Even if Spain can pull out a draw, it is still a massive loss for them. This game will shoot all their positive European Championship results down.
Torres took at shot from the edge of the Swiss box which may just take down a plane.
85: I wonder how many Spanish players come out and criticize the ball after this game.
84: Torres looks off his game and seems to be struggling a little. He may regret that haircut.
82: It could be worse for Spain. Yakin thundered a shot at goal which just went over. The ball was moving like Shakira. 
80: Ten minutes left for Spain to save face.
78: So Close! Navas cut the ball across the Swiss goal and just missed the goal by inches.
Swiss Sub: Derdiyok off for Hakin Yakin
77: It is official, Arsene Wenger is doing backflips. Pedro has just came on for Iniesta and Cesc Fabregas will not participate in the World Cup today.
76: Anyone who has bet on Spain to win the World Cup must be crying at this moment. 
Thank God I picked Brazil, they were not their usual best last night but at least they scored and won the game.
73: How unlucky. The Swiss just hit the post and the Spanish defense is an absolute shambles.
The Swiss striker, Derdiyok skipped past two defenders and then flicked the ball with the outside of his right foot past the keeper only to see his shot hit the post. What a display.
72: South Korea, North Korea, Ghana and Germany all put in great displays which shocked the tournament, but if this game ends this score Switzerland defiantly outdone the aforementioned countries.
70: What a thunderbolt. Xabi Alopnso nearly broke the crossbar. I said Ronaldo's shot was a rocket yesterday. Well Ronaldo's rocket was Xabi Alonso's rocket's baby.
What a strike. Any players complaining about the ball ring Alonso for some striking tips.
69: This game has exploded since the goal and it has now turned into a World Cup calibre game.
68: Spain broke out and Torres was nearly one-on-one, but the ball just dragged and Torres had to shift around and in the end his strike was quite poor.
65: Questions must be put to the Spanish keeper. He came out and dove at the ball with his feet rather than with his hands, and that lead to the ball breaking towards the goal and resulted in Pique trying to clear the ball with his face and Spain going down a goal.
63: How close was that. A shot from Iniesta just curled wide outside the Swiss left-hand post, It looked like it was destined to go in.
61: Great save from the Swiss keeper again. Villa was slotted in one-on-one put the Swiss keeper came out strongly and cleared the danger.
Spain Double Sub: Torres and Navas on to replace Silva and Sergio.
I say Arsene Wenger is delighted the Cesc is sitting on the bench questioning his ability.
60: Spain are again dominating possession and putting nice passing moves together but they look very limp in-front of goal.
58: Spain are looking quite nervous now after going behind. The first real threatening play the Swiss put together lead to a goal due to lackluster defending by Spain.
56: Torres or Fabregas will have to be introduced very soon, put for the sake of the game the goal is just what it needed.
52: Goooooalllllll. I can not beilive this. Spain are behind, the favorites to win the tournament are down.
Fernandes has shocked the world but putting Switzerland one nil up.
50: The game has started very open as Switzerland look like the are tired of just sitting back.
45: Both teams have ran out and Spain get the second half started.
Half-time: A reply of Senderos' injury was just played. When a player has to be removed because of a serious injury is never funny, but when the player injures himself from kicking his own player, it does become a little comical.
Half-time: I would not be surprised to see Torres, Mata or Febregas to be introduced very soon. Switzerland are doing very little attacking-wise so the best thing for Spain would be to remove Sergio or Alonso for a more attacking, goal-scoring threat.
First-half Synopsis:
The game in general has been pretty poor. Some of Spain's passing has been very slick but overall they have failed to produce the type of football most people expect from them.
Credit must be given to the Swiss who have defended very well. Pique had the best chance which was well saved by the Swiss keeper, but the main talking point will be the penalty that never was.
46: Howard Webb blows the whistle for half-time and Switzerland will go in the happier of the two.
45: For the first time David Villa got into some space. He ran onto a ball and charged into the box he faked both the keeper and defender but his shot was poor and didn't even hit the target.
43: Switzerland have done very little in front of goal. A bobbled free-kick was their best chance and that was quite poor to say the least.
Another Spanish attack looks promising but ends with a wasteful shot wide.
41: Spain will lead in all the stats except the one that really matters and that is the score-line
37: Switzerland win another corner with nice counter attacking play.
34: Switzerland Sub: Senderos comes off for Von Bergen. The defender may be out for the rest of the tournament as he limps of the pitch. 
33: Similar to Brazil last night, Spain are being allowed to pass the ball at will in-front of the Swiss defense but when the ball comes close to the penalty area they are just lacking that final product.
31: David Villa smashes the free-kick into the wall and the Spanish players all shout in appeal for a handball.
30: Senderos is off the pitch and seems to be in some trouble. He looks to have a problem with his right ankle and the Swiss concede a free-kick in a dangerous area due to be down to ten men.
28: The game is becoming very broken with numerous stoppages for goal-kicks and free-kicks.
Spain's passes is fantastic, but they just can't find that killer ball to open up the Swiss defensive.
24: What a peice of play by Pique, and what a save.
Pique received a great ball from Iniesta into the Swizz box. The centre-half then showed great feet and dummied the ball past the Swizz defender but the goalkeeper came out, made himself big and stopped a sure goal.
Pique's move was similar to the goal his scored against Inter Milan, for Barcelona in the Champions League.
21: Sepp Blatter was shown in the crowd. He had a look of strong contemplation on his face as his wonders how he can ensure his country make it into the latter stages.
18: So far I am very impressed with how the Swiss are defending. If this continues I think it won't be long before Torres and Fabregas are brought on.
David Silva takes the first real shot of any threat, but is handled easily by the Swiss keeper.
Afterwards Ramos had a good chance to get Xavi in but went for glory himself with a woeful left foot shot. Shocking play, it won't be long until Miacon is packing Ramos' bags out of Madrid.
14: David Silva looked like he had his foot taken from underneath him by Senderos and could have easily been awarded a penalty.
10: Switzerland put a few passes together nicely and win the first corner of the game. 
The crowd as always are letting themselves be heard, but it does not match-up to good Swiss yodel
06: Spain look like the have set up in a 1-2-9 formation. Basically they have two players back on the two Swiss front-men, and the rest of the team just float around.
03: Spain's passing looks very slick and the Swiss players are lucky they live in a country full of valleys, because they have an uphill battle on their hands.
00: Switzerland get the game underway, and it may just be the last time their strikers touch the play for the next 45 minutes.